Tuesday, September 8, 2009

PAHLAWAN MELAYU(TOK JANGGUT)


Ini ada satu penemuan yang menarik. Saya dapat satu email dari member kata imej yang tuan/puan tengok dalam email yang saya fwd ni tidak pernah dipertontonkan kepada umum selama ini hinggalah ada pengkaji sejarah dari ukm ka entah mana, pi selak pi selak mai kat library university oxford kat England sana nu, dan jumpalah gambar ni.Kata orang putih laknatullah… (ni lah gambar “si penderhaka” yang dibunuh
oleh orang putih tahun 1919 dulu di Kota Baru kelantan, kerana berani melawan pemerintah…. nama dia Haji Hasan orang pangge “tokjanggut”…nilah akibatnya kalau menderhaka kepada pemerintah, taksabar-sabar nak memerdekakan tanah melayu ni dari pemerintahan orang putih…)Selepas baca ni, sama-samalah kita sedekahkan Al Fatihah kepada allahyarham
tok janggut yang telah berjuang atas kesedaran berjihad untuk mempertahankan agama dan tanah air dari belenggu Inggeris.Orang-orang seperti tok janggut inilah yang berani bagi amaran kat orangputih, “kalau hampa nak balik England tengok anak bini, hampa tok sah dok kacau adat resam dan agama kami…”?(sory la, dia speaking Kelate, bukanKedah). Sebab tu lah inggeris tak berani berdakwah pada orang melayu,walaupun depa jajah negara kita lebih seratus tahun lamanya.Alhamdulillah, dengan nikmat Allah, hari ni cucu cicit orang melayu zaman inggeris dulu masih kekal islam. Tanpa orang-orang seperti beliau, siapalah
kita pada hari ini. Ntah2 apalah agama kita hari ni. Nau’zubillah.
Al-Fatihah!

*ini adalah bahan yang diambil daripada internet........

3 comments:

  1. Ni la Tok Janggut Perak. Haji Abdul Razak Bin Kasiman. Tinggal di Grik Perak. Gambar ni diambil semasa di perak. Tak tau macam mane tok janggut di Kelantan tu boleh ke sini. Padahal tok janggut kelantan dah syahid masa tu. Tapi yg jelas ni gambar Tok janggut Perak. pernah menghasilkan buku pagar hikmat.

    ReplyDelete
  2. Saya baru baca artikel ni dan setuju ini bukan Tok Janggut pejuang Islam Pasir Puteh Kelantan.

    Gambar Tok Janggut hanya diambil selepas dia mati dibunuh Inggeris.

    ReplyDelete
  3. Actually ini gambar my Atuk ... and dia bukan TOK JANGGUT yang dari Kelantan tuh ...

    Dia meninggal sewaktu saya darjah 3 di Kampung Pandan KL rumah kami ... sebab waktu tuh ayah saya ler satu satu anaknya yang masih hidup.

    ReplyDelete